Вівторок, 14 серпня 2018

10 духовних уроків, які я засвоїв у спортзалі

Старанна робота – винагороджується! Я не лише схуд і накачав м’язи, але в процесі отримав цінні духовні уроки.

6 місяців тому, я почав серйозно займатись фітнесом. На той момент, я набрав зайву вагу і помітив, що хлопці мого віку часто доволі швидко гладшають.

Я маю великі мрії, для досягнення яких потрібні ще кілька років, і мені потрібно бути здоровим і здатним подорожувати.

Оскільки маю ціль, тому вирішив щось робити; поговорив з деякими друзями про їхні тренування, записався в спортзал та змінив свої звички в харчуванні.

Старанна робота – винагороджується! Я не лише схуд і накачав м’язи, але в процесі отримав цінні духовні уроки. Бог вчить мене навіть у моменти, коли я вишу на перекладині, присідаю чи піднімаю штангу.

 

Ось ці 10 уроків, які я зрозумів і які допоможуть вам бути в формі, як фізично, так і духовно:

 

1. Вся справа у вашому харчуванні. Що споживаєте?

Якщо ви харчуєтесь неправильно, ніякі тренування не даватимуть результату. Деякі люди переконані, що коли вони займаються 30 хвилин на біговій доріжці, то мають право потішити себе великою порцією морозива, біг-маком чи чіпсами. Ну що ж - успіху! Проте якщо ви все ж хочете схуднути і наростити м'язи, то повинні скоротити споживання порожніх вуглеводів і їсти більше білкової і поживної їжі, яка дає енергію.

Апостол Павло сварив коринтян за те, що вони бажали духовного «молока», а не «твердої їжі» [1 Коринтян 3: 1-2]. Ви не будете рости духовно, поки не відучите себе від всякої духовної нісенітниці і не почнете споживати «твердь» Слова. Вивчення Біблії – важка праця, але коли ви пірнете глибоко, то отримаєте одкровення від Духа Святого.

 

2. Розробіть план і дотримуйтеся його

Якщо ваш підхід до тренувань не системний, результат буде мінімальним. Те ж істинно і в наслідуванні Христа. Деяких християн кидає в різні сторони кожним новим модним віянням, вченням, у них немає чіткої цілі.

Але апостол Павло був сфокусованим. Він сказав: «Женусь до мети, по нагороду високого Божого покликання в Христі Ісусі.» [Филип'ян 3:14]. Ваша ціль є пізнати Ісуса і допомогти в цьому іншим. Не відволікайтесь!

 

3. Щоб ваші м'язи росли, ви повинні протидіяти

Коли я піднімаю 30-фунтову гирю або віджимаюся, я використовую гирі або вагу власного тіла, щоб створити опір. Напруження, що виникає через опір, називається гіпертрофією, змушує м'язеві волокна розширятись. «Вогонь», який ви відчуваєте після тренувань – свідчення росту ваших м'язів. Те ж вірно і для духу. Якщо ви будете протистояти спокусі, незважаючи на те, що це часто болісно, ви будете рости духовно. Але якщо будете піддаватися спокусі, то залишатиметеся духовно хиткими і слабкими.

 

4. Базові вправи є життєво важливими

Кращі інструктори з фітнесу говорять одне, що неможливо набути хорошої форми, якщо не приділяти уваги черевним м'язам. Ви можете не любити планки чи вправи для пресу, але міцний м’язевий корсет є основою хорошої статури. Те саме і в духовному житті. Основа життя християнина – це молитовне життя. Нехтуйте молитвою і ви втратите свою силу. Секрет духовного життя апостола Павла є в 1-му посланні до Солунян 5:17: «Без перестанку моліться!».

 

5. Щоб досягнути прогресу, ви маєте бути постійними у своїх зусиллях

Я багато подорожую, тому не завжди можу відвідувати спортзал. Через це я підібрав вправи, які можу виконувати всюди, де б не перебував. Все, що мені потрібно – це підлога, стілець та кілька гумових джгутів, і я можу тренуватися цілу годину, використовуючи лише вагу власного тіла. Мати такий план – це добре, але не дає результату, якщо я не потренуюсь чотири рази на тиждень. Якщо я системний в діях, то більше результату бачу. Не здавайтесь! Хто вистоїть до кінця – буде спасений!

 

6. Змінюйте ваші щоденні тренування

Наше тіло схильне до звикання. Якщо ми виконуємо одні й ті ж вправи тиждень за тижнем, вони перестають бути такими ефективним, як на початку. Тренери рекомендують, «дивувати» своє тіло, додаванням нових вправ. Вам слід робити те ж саме і у своїй духовній практиці, щоб вона не стала рутиною. Співайте Господу «пісню нову». Будьте відкриті до всього нового, чого Він хоче вас навчити.

 

7. Ви матимете більший прогрес, якщо у вас буде тренер

Коли я вирішив почати тренування, я попросив свого друга з Південної Африки, Джабіна, розробити для мене план. Джабін - спортсмен, який знає про фітнес набагато більше ніж я. Він не тільки підготував для мене план занять, але і показав, як виконувати кожну вправу.

Безліч християн намагаються самостійно осягнути глибини духовності, без наставника. Ісус показав нам модель учнівства; Він вчив і виховував Своїх апостолів, а потім уповноважив їх бути «тренерами» для інших. Ви будете рости духовно, якщо у вас є хтось, хто допомагає вам на цьому шляху.

 

8. Що два, то не один

Не завжди виходить провести тренування з напарником, але я помітив, що коли тренуємось разом, то мої результати - кращі. Я більше докладаю зусиль, коли є хтось, хто підбадьорює мене. Те ж саме працює і в вашому ходінні з Богом. Так багато з нас намагаються жити християнським життям поодинці, але все ж Ісус посилав Своїх учнів по двоє. Кожному Давиду, щоб розкрити весь потенціал, потрібен Йонатан. Мати поруч друга, який готовий тебе підстрахувати, коли ти піднімаєш штангу – це вірний спосіб зростати як учень.

 

9. Несподівано - фітнес вимагає відпочинку

Одна з перших речей у важкій атлетиці, якої навчив мене мій друг Джабін – відпочивати між підходами. М’язи не будуть рости, якщо ви навантажуєте їх, не роблячи перерви. Відпочинок – це духовний принцип, який був закладений у наш світ, коли Бог відпочивав на сьомий день. Деякі люди вважають, що матимуть успіх, працюючи 24/7, але робота без відпочинку веде лише до виснаження. У вашому духовному житті, знаходьте необхідний час, щоб відпочити, розслабитись і поміркувати про Божу благодать.

 

10. Бог може використати невдачу, щоб допомогти нам зростати

У мене є ще один тренер з фітнесу, пастор Марк, який каже застосовувати принцип «невдачі» в тренуванні. Він навчив мене, що в останньому підході кожної вправи, слід піднімати вагу до тих пір, поки є фізичні сили. «Підняття до відмови» збільшує кров'яний потік в м'язах і підсилює їх ріст. Також це змушує вас пітніти!

 

Відомий вислів «Без труда нема плода», також є духовною істиною. Проповідник 9:10 говорить: «Усе, що потрапить тобі під руку, роби, поки живеш».

Не будьте нерішучими і малодушними в служінні Господу. Направте всю свою енергію на те, що Він закликає вас робити, і ви пожнете благословення.

Джерело: slovo.today

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter